Hop til hovedindholdet

Dansk Folkeoplysnings Samråd logo

DFS' medlemskonference 2015


Dato og tid

Onsdag d. 4. november 2015 kl. 11:30 til torsdag d. 5. november 2015 kl. 13:30

Tilmeldingsfrist

Fredag d. 2. oktober 2015 kl. 11:00

Sted

KolleKolle Kursuscenter, Frederiksborgvej 105, 3500 Værløse KolleKolle Kursuscenter
Frederiksborgvej 105
3500 Værløse

DFS' medlemskonference 2015


Arrangementsbeskrivelse

OBS: Værelsespladserne er udsolgt - pt kun muligt at deltage uden overnatning. Hvis du vil på venteliste til et værelse, send en mail til Gitte Falkenberg, gf@dfs.dk 


Dansk Folkeoplysnings Samråds medlemskonference 2015 o
m ”Det lille demokrati”  og ”Folkeoplysning for flygtninge”

TEMA I

Det lille demokrati

Undersøgelsen ”Folkeoplysning og frivilligt arbejdes betydning for demokratisk deltagelse” af bl.a. Bjarne Ibsen peger sammen med flere andre undersøgelser på en række udfordringer for de folkeoplysende organisationer i Danmark:

Der er for lidt involvering og deltagerengagement, hvis de folkeoplysende organisationer skal være ”det lille demokrati”. Eksisterende organisationsformer og medlemsmodeller er udfordrede og der er ikke tilstrækkelig mangfoldighed i de folkeoplysende organisationer.

Gennem oplæg og inspirerende processer finder vi svar på, hvordan folkeoplysning kan blive mere faktisk demokratisk involverende.

 

TEMA II

Folkeoplysning for flygtninge
Folkeoplysning for flygtninge er et nyt initiativ i Dansk Folkeoplysnings Samråd. Et initiativ for, om og med flygtninge. Et mål er at åbne de danske folkeoplysende fællesskaber og derved give flygtningene et netværk i stedet for det, de har mistet. Et andet mål er at give flygtninge og danskere mulighed for at lære og udvikle sig i fællesskab. Og et tredje mål at give danskere mulighed for at blive klogere på, hvem flygtningene er og hvad de flygter fra.

Der er allerede sat en række initiativer i gang i DFS medlemsorganisationer. 

På konferencen vil vi vise nogle af de aktiviteter, der er i gang, give inspiration til hvordan alle folkeoplysende organisationer kan deltage i initiativet og yderligere udvikle folkeoplysning for flygtninge.


Tilmelding
Ved tilmelding inden den 4. sept. er prisen 1000 kr. 
Ved tilmelding efter den 4. sept.  er prisen 1200 kr. 

OBS: der er kommet nye priser pr. 27/8 grundet beslutning om ekstra tilskud fra DFS' bestyrelse! 

Tilmelding er bindende, du må dog gerne give pladsen til en anden i din organisation, eller kontakte os og høre, om der er nogen på venteliste, som pladsen kan sælges til. 

Der er 60 pladser, som fordeles efter først-til-mølle-princippet. 

Et mindre antal af DFS' små medlemsorganisationer, med en begrænset økonomi, har mulighed for at tilmelde 1 person til en særlig nedsat pris, ved tilmelding inden den 4. september. De berørte organisationers daglige leder har fået direkte besked herom. 

Program: 

Program for onsdag 4. november

 

11.30          Ankomst og frokost

12.30          Velkommen i mødesalen.

                   Flygtninge og det lille demokrati – den røde tråd v/Per Paludan Hansen

12.40          Flygtninge, fakta og folkeoplysning

” Folkeoplysning For Flygtninge”,

Kort fortalt v/Trine Bendix Knudsen, DFS

Fakta om flygtninge i Danmark og folkeoplysning på asylcentre, hvordan, v/Dansk Røde Kors

 

13.10          Kommuner + folkeoplysning = medborgerskab for flygtninge.

Ole Bondo Christensen, borgmester i Furesø kommune og formand for Task force om integration

Khalil Ahmad, integrationskonsulent Roskilde kommune, oprindeligt fra Afghanistan

Ordstyrer Lisbeth Trinskjær, Folkehøjskolernes Forening

Antallet af flygtninge og fordrevne bliver ved med at slå negative rekorder verden over. I dag er næsten 60 millioner på flugt og tallet forventes at vokse. Danmark modtager derfor et stort antal flygtninge, nogle kommuner mellem 200 og 500 i 2015. Den tidligere regering nedsatte en uafhængig Task Force for integration, som i 2014 kom med sine anbefalinger. De peger på, at kommunerne bør styrke medborgerskab hos flygtninge ved at samarbejde med organisationer, foreninger og civilsamfund.

 

Ole Bondo Christensen, borgmester i Furesø kommune og formand for Task force om integration fortæller om Task Forcens anbefalinger

Khalil Ahmad fortæller om Roskildemodellen, hvor kommunen har valgt at lægge et obligatorisk Højskoleophold for flygtninge de første 26 uger efter modtagelsen.

Samtale med inddragelse af publikum om de folkeoplysende organisationers rolle i forhold til at styrke medborgerskab hos flygtninge i et samarbejde med kommunerne.

 

14.10          Kaffepause

 

14.40          En teaterfortælling tæt på folkeoplysningen

C:NTACT har i sommeren 2015 i samarbejde med Dansk Flygtningehjælp arbejdet med nyankommne flygtninge med en blanding af teater, sprogundervisning og beskæftigelsesindsats. Forløbet udmundede i en forestilling på Edisonscenen med omkring 30 af deltagerne.

Se uddrag på forestillingen ”I en lille båd der gynger” produceret af C:NTACT og hør kreativ direktør Henrik Hartmann og projektleder Babak Vakili fortælle om tanker bag projektet, om udfordringer og successer og hvordan det har engageret både medarbejdere, frivillige og nyankommne borgere.

C:NTACT er en selvstændig fond, der siden opstarten i 2004 har været tilknyttet Betty Nansen Teatret på Frederiksberg og nu har fast base på Edison Teatret

15.30          Musik med Bilal Irshed, en anerkendt palæstinensisk oudspiller og Yohan Ramon, perkussionist fra Cuba.

Læn dig tilbage og lyt til Oudens nærmest meditative klang og de  mellemøstligt inspirerede toner med et strejf af cubanske rytmer.

15.50          Kort pause

16.00          Besøg inspirationsstationer – en farverig buket fra folkeoplysningens egne rækker

Vi har inviteret de folkeoplysende organisationer til at fortælle om store og små initiativer og projekter om og med flygtninge til inspiration for nye tiltag indenfor temaet folkeoplysning for flygtninge.

 

17.00          Vi skaber nye ideer - flygtninge og mangfoldighed

                   Et procesfaciliteret idéudviklingsforløb.

 

18.00          Pause

18.30          Middag

20.30          Himmelske dage


 

Program for torsdag 5. november

 

08.45          Kulturminister Bertel Haarder

                   En time med visioner og brændende spørgsmål

 

09.45          Folkeoplysningens demokratiske rolle – udviklingstendenser og dilemmaer v/Malene Thøgersen Vifo

Med udgangspunkt i en række forskellige undersøgelser af den frivillige sektor, herunder ”Folkeoplysning og frivilligt arbejdes betydning for demokratisk deltagelse” fra 2015, tegner oplægget et billede af nogle af de udviklingstendenser og dilemmaer, der er på folkeoplysningsområdet i dag, når det gælder deltagelse og folkeoplysningens demokratiske rolle, herunder det lille demokrati.

10.05          Pause

10.20          Rekruttering, deltagerformer og mangfoldighed 

Venligboerne v/initiativtager Mads Nygaard 

På seks måneder er antallet af Facebook medlemmer i den lukkede gruppe ”Venligboerne København og Omegn” gået fra 0 til snart 12.000 og det er blot en af over 20 facebookgrupper.  Initiativet Venligboerne, som oprindeligt startede i Hjørring, har spredt sig ud over landets grænser og engagerer rigtigt mange mennesker. Hvad kan folkeoplysningen lære af initiativet.

 

Projekt frivillig – metode og resultater v/Marlene Berth Nielsen, FORA og Lene Buerup Andersen, LOF

LOF og Fora har de seneste 2 år arbejdet med dels at afdække, hvordan aftenskoler rekrutterer frivillige, dels med at udvikle metoder til, hvordan man som lokal aftenskole kan blive mere bevidst om rekruttering af nye frivillige, herunder at tænke i bredere organiseringsformer og målgrupper. I dette arbejde har værdier og kernefortælling haft et særligt fokus.

 

Niels Brøgger Jakobsen, kampagnechef, Mellemfolkeligt Samvirke

fortæller om deltagerformer og deres metoder til at skabe aktivt engagement i organisationen - det lille demokrati

 

Mangfoldighedstjeklisten – et værktøj til inspiration. Kort fortalt. Bag værktøjet står Frivillignet, Danske Handicaporganisationer og Marhaba.

Ordstyrer: Helle H. Bjerregård, DFS

 

11.30          Det lille demokrati et skridt videre: Fra udfordring til mulighed.

En procesfaciliteret samtale for alle V/Anette Vedel, DFS

 

12.20          Opsamling og afslutning ved DFS

 

12.30          Frokost


 

 

 

Find vej til arrangementet

Klik for at se et kort med stedets placering hos Google Maps >