Hop til hovedindholdet

Dansk Folkeoplysnings Samråd logo

Medlemskonference 2017: Dannelse og dokumentation


Dato og tid

Onsdag d. 4. oktober 2017 kl. 12:00 til torsdag d. 5. oktober 2017 kl. 13:00

Tilmeldingsfrist

Mandag d. 25. september 2017 kl. 09:00

Sted

KolleKolle Kursuscenter, Frederiksborgvej 105, 3500 Værløse KolleKolle Kursuscenter
Frederiksborgvej 105
3500 Værløse

Medlemskonference 2017: Dannelse og dokumentation


Arrangementsbeskrivelse

Dannelse eller dokumentation?

Det påstås, at vi lever i et postfaktuelt samfund. Samtidig lever behovet for undersøgelser, analyser og dokumentation af indsats og resultater i bedste stil, både internt hos de folkeoplysende organisationer selv, og i vores omverden. Kan folkeoplysning beskrives, vurderes og evalueres, og er der plads til dannelse og værdier i en tid, hvor tal og løsninger synes at være det, der baner vejen til politikere, embedsværk og samarbejdspartnere?

Det vil vi gerne bruge to dage på at diskutere og perspektivere sammen med ansatte, folkevalgte og frivillige i DFS’ medlemsorganisationer, og en række oplægsholdere fra egne rækker og fra nogen af interessenter, vi har relationer til.

Hvornår: onsdag den 4. oktober – torsdag den 5. oktober 2017.

Hvor: Kollekolle Konferencecenter, Frederiksborgvej 105, Værløse.

Hvem: Konferencen er forbeholdt personer med tilknytning til DFS’ medlemsorganisationer og disse lokalafdelinger/-enheder. Du bedes ved tilmelding angive, hvilken landsorganisation, du er tilknyttet.

Pris: 1600 kr.

Tilmelding: https://dfs.nemtilmeld.dk/20/

OBS: Som opfølgning på konferencen dannes i øvrigt et nyt fagligt netværk i DFS-regi omkring dokumentation. Mere info om dette vil tilgå konferencedeltagerne og alle øvrige medlemsorganisationer i forbindelse med konferencens afvikling.

Program: (med forbehold for ændringer - opdateret 14.aug 2017. Bemærk ændringer i fht. det udsendte program - Stefan Hermann og Maja Pilgaard har byttet tidspunkt.)               

Onsdag den 4. oktober

11.30 
Mulighed for ankomst og registrering
(Værelser er først til rådighed efter kl. 14).

12.00                                                       
Frokost i restauranten

13.00                                                       
Velkomst i salen v/ DFS’ formand Per Paludan Hansen

Ordstyrer på hele konferencen: Anja Bo, journalist

13.15 – 14.00    
Kampen om dannelse
v/ rektor Stefan Hermann, professionshøjskolen Metropol.
Stefan Hermann er bogaktuel med udgivelsen af Kampen om dannelse, og han vil i dette oplæg give os sine perspektiver på, hvor kampen egentlig bør stå - er det mellem det politisk/administrative felt og det pædagogiske, eller er det et helt andet sted, vi skal kigge hen? Og hvor kan de forskellige positioner i og omkring uddannelsessystemet - måske - finde hinanden i drømmen om myndige borgere og forpligtende fællesskaber? Det får vi Stefans bud på, og også en invitation til at gå i dialog og udfordre ham og hinanden.                 

14.00 - 15.30

Dannelse anno 2017 - og hvad bruger vi dokumentation og analyser til?
v/ Stig SKov Mortensen, pædagogisk konsulent i Højskoleforeningen
v/ Mads Søndergaard Thomsen, vicesekretariatschef i Ungdomsskoleforeningen
v/ Kim von Bülow, generalsekretær i DATS
v/ Jens Nygaard Nielsen, seniorkonsulent i DUF
v/ Bjarne Lundager, direktør i Efterskoleforeningen

 Undervejs involveres salen i debatten!

15.30 – 16.00  
Kaffepause

16.00 – 16.45     
Helsingør måler effekten af kulturen – hvordan og hvorfor?
v/ Centerchef Susanne Docherty, Helsingør kommune
Helsingør kommune er en af foregangskommunerne, når det kommer til at måle på kulturens effekter. Hør hvordan de gør, og ikke mindst, hvorfor. Hvad skal det bruges til, og hvad betyder det på sigt for kulturens brugere og de kulturelle organisationer?

Se i øvrigt KL’s debatoplæg om kulturens og fritidens effekter og værdier her: http://www.kl.dk/ImageVaultFiles/id_82647/cf_202/Virker_det-_Debatopl-g_om_effekter_og_v-rdier_i_en.PDF

16.45 – 17.15      
Opsamling på dagens input.

17.15 – 18.30      
Pause

18.30– 20.30
Middag i restauranten

20.30 - ?                            
Hygge og netværk i pejsestuen, akkompagneret af hyggejazz i hjørnet


Torsdag den 5. oktober

08.30
Morgensang i salen

 08.45 – 09.30                     
Hvad er god dokumentation?
v/ Leif Olsen, programleder for Social, VIVE (tidl. KORA/SFI)
I det postfaktuelle samfund må nogen stå fast på at levere ordentlig dokumentation. Men hvad er det? Hvordan og hvornår er fakta reelle og brugbare, er nogle metoder bedre end andre, hvor går grænsen mellem forskning og analyser/undersøgelser, og ved vi altid, hvad andre kan finde på at bruge resultaterne til?

 Vi tager en tur rundt i dokumentationens veje og vildveje med en mand, der ved, hvad han taler om, og som i mange år har stået i spidsen for undersøgelser, evalueringer og forskningsprojekter indenfor bl.a. uddannelse, sundhed og velfærd.  

09.30 – 10.50     
Workshops

Vælg mellem en af følgende fire workshops, og få konkrete ideer med hjem, nye kontakter og inspiration til, hvordan I kan forny og udvikle jeres arbejde i din organisation.

1: Foreninger og frivillighed
v/ Flemming Jørgensen, Coop amba
Workshop med fokus på, hvordan vi i folkeoplysningen arbejder med frivillighed, hvordan tænker vi om dens potentialer, hvad sker der i vores omverden, hvordan bidrager vi til lokaldemokratiet og samskabelsen i kommunerne og hvordan kan vi udvikle foreningsideen? Vi kaster alle vores egne erfaringer og viden i puljen, og tager et kærligt, kritisk blik på, om der er noget, vi i fællesskab kan blive bedre til at sætte fokus på og udvikle.

2: Aftenskoler, folkeoplysning og sundhed
v/ Henrik Christensen, DOF
Sundhed og trivsel, ikke mindst den mentale, er højt på den offentlige dagsorden disse år, og aftenskolerne (og andre dele af folkeoplysningen) har i årevis spillet en stor rolle. Men gør vi godt nok opmærksom på det, er der behov, vi ikke dækker i dag, og hvordan kan vi arbejde bedre sammen med andre organisationer, kommuner m.fl.? Her vil kort blive præsenteret resultater fra DFS’ kortlægning af folkeoplysningens sundhedsindsats, og med udgangspunkt i disse, og deltagernes egne bidrag, udvikler vi i fællesskab videre på, hvordan vi kan styrke aftenskolernes/folkeoplysningens position på sundhedsområdet.

3: Skoleformer og udsatte unge
v/ Ejnar Pedersen, Ungdomsskoleforeningen
Udsatte unge i en tid med disruption – hvordan finder man som ung fodfæste? Og hvordan kan skoleformerne indenfor folkeoplysningen bidrage hertil? Er dannelse svaret – og i så fald hvordan – og er der noget, vi i fællesskab kan udvikle, bidrage med eller hjælpe hinanden – og samfundet – til at sætte fokus på?

4: Værdier og dannelse i folkeoplysningen
v/ Per Paludan Hansen, LOF /DFS
All round workshop, hvor vi sætter lup på folkeoplysningens værdier, som vedtaget på DFS’ repræsentantskabsmøde 2017 (frihed, demokrati, mangfoldighed og fællesskab), og tager en diskussion af, hvordan vi alle kan udvikle og fremme disse værdier i vores arbejde, vores organisationer og vores kommunikation.                                                           

11.00 – 11.45  
Undersøgelser fra VIFO viser at... 
v/ Maja Pilgaard, forskningsleder VIFO
Maja præsenterer os for en række af de undersøgelser og resultater på folkeoplysningsområdet, som VIFO har stået i spidsen for de senere år, og hvilke dilemmaer der har været i fht. at udføre disse. Hvordan og af hvem er resultaterne blevet brugt, og hvilke overvejelser gør VIFO sig, på folkeoplysningens og egne vegne, når de sætter en undersøgelse i gang?             

11.45 – 12.15                     
Opsamling på konferencen

12.15                                                       
Frokost - og tak for denne gang

 

Kl. 13 – 16:   Bonus-seminar:

Inklusion af flygtninge og indvandrere i folkeoplysningen
Du kan i med fordel sætte hele dagen af i folkeoplysningens tjeneste, da du kan blive på Kollekolle og deltage i et seminar kl. 13-16 om DFS’ projekt: ”Inklusion af flygtninge og indvandrere i folkeoplysningen”.

 Formidlingsseminaret vil bestå af en præsentation af resultater fra projektets undersøgelse, samt en workshop, hvor der udvikles med ideer til rekrutteringsstrategier.

Du har ved din tilmelding til DFS medlemskonference mulighed for at deltage gratis i dette arrangement. Markér ved din tilmelding om du ønsker at deltage i seminaret, så vil du modtage yderligere information snarest.

Find vej til arrangementet

Klik for at se et kort med stedets placering hos Google Maps >